u
Prosvjedi potpore Borisu Mikšiću
 
 

Politički program Neovisne liste Dečka s Trešnjevke za prvu izbornu jedinicu na Parlamentarnim izborima 2011.

POLITIČKI PROGRAM:
(teze)

Obnova nacionalnog dostojanstva
Budući da su temelji nezavisnosti Republike Hrvatske udareni Domovinskim obrambenim ratom (DOR), tu promjenu treba konstatirati u preambuli novog Ustava, koji temelje hrvatske državnosti potpuno neprimjereno pronalazi u ZAVNOH-u. Odlučno,  bez odugovlačenja i dvosmislenosti založit ćemo se za revalorizaciju značaja Domovinskog obrambenog rata koji je pod stalnim obezvređivanjem iz raznih međunarodnih ustanova gotovo sveden na zločinački pothvat. Ne ćemo dozvoliti da se u raznim međunarodnim institucijama piše novija hrvatska povijest u stvaranju države, jer je Domovinski obrambeni rat bio oslobodilački, obrambeni i pošten. Nepobitna je činjenica se hrvatski narod prvi put nakon 1102. borio za svoju državu i za svoje nacionalne interese i u skladu s tim nitko nema pravo osporavati legitimna dostignuća ostvarena u tom ratu.
Osnovat ćemo Saborsko povjerenstvo koje će sveobuhvatno i detaljno razmotriti visok stupanj samoubojstava među braniteljima koje generalno treba shvatiti kao upozorenje njihovog nezadovoljstva u vođenju državnih i javnih poslova, te da je odnos prema njima i njihovom doprinosu u stvaranju države zanemaren i obezvrijeđen.

Politički sustav
Predložit ćemo donošenje novog Ustava koji odgovara hrvatskoj političkoj tradiciji i mirnodopskom razvoju zemlje.
Predložit ćemo zakon da se o svim važnijim nacionalnim političkim pitanjima odlučuje na referendumu.
Na referendumu, nakon široke javne rasprave, treba odlučiti kako politički ustrojiti državu, kao parlamentarnu ili predsjedničku Republiku.
Smanjit ćemo ovlasti predsjednika Republike i trajanje njegovog mandata na 4 godine.
Predložit ćemo da se Hrvatska u skladu s povijesnim naslijeđem regionalno ustroji na četiri regije: Slavoniju, Bansku Hrvatsku, Primorsku Hrvatsku i Dalmaciju, koje će imati široku gospodarsku autonomiju, bez prava za osamostaljenje.
Državnu administraciju dislocirat ćemo iz Zagreba u regionalna središta prema gospodarskim karakteristikama regija. Zalažemo se da Hrvatski sabor ima dva doma: Zastupnički dom i Senat regija. Zastupnički dom birat će se 2/3 s većinskih lista, a 1/3 sa stranačkih lista. Članovi Senata regija birat će se u regijama. Zastupnički dom imat će najviše 100 članova, a Senat regija 60.
Predložit ćemo novi izborni zakon po kojemu bi se zastupnici i senatori birali pretežito većinskim (pojedinci) a ne proporicionalnim sustavom (stranke), kako bi se smanjio utjecaj stranaka u političkom životu zemlje.
Dužnost zastupnika i senatora bit će čast a ne privilegija s beneficijama. Založit ćemo se za smanjivanje plaća saborskim zastupnicima i za ukidanje povlaštenih saborskih mirovina.
O podjeli na županije i općine odlučivat će regije s time da teritorijalna podjela mora biti temeljena na samoodrživosti administrativnih jedinica. Zbog toga ćemo predložiti drukčiju raspodjelu poreza, bilo njegovim prikupljanjem na lokalnoj razini s određenim postotkom za državne potrebe, bilo pravičnijom preraspodjelom državnog proračuna na opće i lokalne potrebe.

Zastupnici u Hrvatskom saboru ne će smjeti obavljati u javnim službama ni jednu drugu izbornu dužnost.

Pravna država
Donijet ćemo zakon o reviziji pretvorbe, vodeći računa o zaštiti radnih mjesta i primjerenom oporezivanju onih koji su se u njoj obogatili na račun ukidanja radnih mjesta. Zahtijevat ćemo i ispitivanje odgovornosti onih koji su prodavali dijelove nacionalnog blaga.
U državnoj i lokalnoj upravi eliminirat ćemo članstvo u političkim stranakama kao prednost pri zapošljavanju. Isto ćemo primijeniti pri članstvu u upravim i nadzornim odborima javnih poduzeća.
Objavit ćemo u cijelosti ugovore što su ih HDZ-ove i SDP-ova Vlade potpisale s Deutsche Telekomom i ukinuti monopol što ga je takvim ugovorima osigurao.
Ukinut ćemo zakon o zabrani organiziranja prosvjeda pred Saborom i sjedištem Vlade.
Ukinut ćemo pretplatu za HTV i javnu televiziju većinski financiranu iz proračuna staviti pod kontrolu javnosti, a ne političkih stranaka.

Makroekonomska politika
Snizit ćemo PDV na 19 posto.
Usvojit će se zakonodavstvo koje će osobito zaštititi ekološke prednosti Hrvatske i njezina prirodna bogatstva.
Smanjit ćemo za 10 posto na državnoj i lokalnoj razini broj uposlenih u javnim službama, te svesti broj lokalnih jedinica uprave (županije i općine)  na razumljivu mjeru, vodeći računa o samoodrživom razvoju.

Vanjska politika
Hrvatska vanjska politika zasnivat će se na očuvanju nacionalnih interesa i vodit će se u Zagrebu, a ne pod diktatom  Bruxellesa.
Otvorit ćemo široku javnu raspravu o prednostima i nedostatcima pristupanja EU, o čemu će narod odlučiti na referendumu.
Ustrajno ćemo odbiti svaku ideju Europske unije o stvaranju bilo kakve institucionalne ili funkcionalne zajednice država tzv. Zapadnog Balkana, što je i zabranjeno po postojećem Ustavu.
Sa susjednim državama, čvrsto stojeći na obrani teritorijalnog suvereniteta, riješit ćemo neriješena granična pitanja, ne prepuštajući ni jedan pedalj međunarodno priznatog hrvatskog teritorija.
 
Odnosi s iseljeništvom
Odnose s hrvatskim iseljeništvom postavit ćemo na nove temelje, polazeći od činjenice da su se Hrvati svugdje u svijetu dokazali kao vrijedni doseljenici. Vodeći računa o nacionalnoj demografskoj politici usvojit ćemo zakone koji će pospješiti i poticati povratak hrvatskih iseljenika u domovinu. Da bi iseljenici imali većeg udjela u razvitku svoje domovine omogućit ćemo dopisno glasovanje i osigurati njihovo fiksno predstavništvo u Hrvatskome saboru.
Podrzat cemo ekonomskim i drugim mjerama uključivanje uspješnih iseljenika u razvitak Hrvatske, pojednostavljujući proceduru investiranja do standarda koje primjenjuju druge zemlje sa značajnim iseljeništvom.
Predložit ćemo hrvatskom iseljeništvu osnivanje Hrvatske iseljeničke banke, uz sudjelovanje države.

objavljeno: 03/09/2010 12:25:17    Priloženi dokumenti uz tekst >>


 


 
 


Linkovi


YouTube - Kako ubiti Borisa Mikšića
Kako ubiti Borisa Mikšića 1/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 2/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 3/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 4/4


YouTube
Osnivanje Eko klastera Osnivanje Eko klastera
Jajanov dnevnik, svibanj 2011

Moris Bikšić
Moris (Boris Mikšić)Pljačka stoljeća, dokumentarni film


DOME SLATKI DOME
Grb obitelji Mikšić koja potječe iz okolice Lukavca u Turopolju (cca 1237. godine)


Video galerija

, 03.07.2019
EcoCortec-Regionalni dnevnik
EcoCortec-Regionalni dnevnik, 16.10.2018
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru, 15.10.2018


Ugovor s Hrvatskom
Ugovor s Hrvatskom - Boris Mikšić


Američki san dečka s Trešnjevke


Ove izbore ipak je obilježio Boris Mikšić. Dečko s Trešnjevke koji je vlastitim novcem financirao kampanju, gospodarstveniku bez podrške političkih stranaka, drugi krug pobjegao je u posljednji trenutak. Iza sebe je ostavio iskusnu političarku Đurđu Adlešić, HSP-ovu uzdanicu Slavena Leticu, Tuđmanova maga Ivića Pašalića. Građani su nagradili to što je kampanju financirao vlastitim novcem. Njegov uspjeh jasna je i jaka poruka hrvatskih građana političarima - da im sve manje vjeruju. Klasična politička pljuska.
Večernji list, 04. siječnja 2005.Hrvatski san dečka s Trešnjevke
Boris Miksic knjiga pjesama

Izborni program
Program


Poslušajte novu pjesmu Vladimira Miklera, "Hrvatski san" posvećenu Borisu
"Hrvatski san"


Borisova promidžbena poruka:
Windows Media Video (WMV)


Spot snimili Splićani u čast Borisu prilikom njegova posjeta Splitu 19. -21. rujna 2004. godine
"Za Borisa!"


Plaćeno vlastitim sredstvima Borisa Mikšića