u
Prosvjedi potpore Borisu Mikšiću
 
 

Politički program Neovisne liste Dečka s Trešnjevke za prvu izbornu jedinicu na Parlamentarnim izborima 2011.

POLITIČKI PROGRAM:
(teze)

Obnova nacionalnog dostojanstva
Budući da su temelji nezavisnosti Republike Hrvatske udareni Domovinskim obrambenim ratom (DOR), tu promjenu treba konstatirati u preambuli novog Ustava, koji temelje hrvatske državnosti potpuno neprimjereno pronalazi u ZAVNOH-u. Odlučno,  bez odugovlačenja i dvosmislenosti založit ćemo se za revalorizaciju značaja Domovinskog obrambenog rata koji je pod stalnim obezvređivanjem iz raznih međunarodnih ustanova gotovo sveden na zločinački pothvat. Ne ćemo dozvoliti da se u raznim međunarodnim institucijama piše novija hrvatska povijest u stvaranju države, jer je Domovinski obrambeni rat bio oslobodilački, obrambeni i pošten. Nepobitna je činjenica se hrvatski narod prvi put nakon 1102. borio za svoju državu i za svoje nacionalne interese i u skladu s tim nitko nema pravo osporavati legitimna dostignuća ostvarena u tom ratu.
Osnovat ćemo Saborsko povjerenstvo koje će sveobuhvatno i detaljno razmotriti visok stupanj samoubojstava među braniteljima koje generalno treba shvatiti kao upozorenje njihovog nezadovoljstva u vođenju državnih i javnih poslova, te da je odnos prema njima i njihovom doprinosu u stvaranju države zanemaren i obezvrijeđen.

Politički sustav
Predložit ćemo donošenje novog Ustava koji odgovara hrvatskoj političkoj tradiciji i mirnodopskom razvoju zemlje.
Predložit ćemo zakon da se o svim važnijim nacionalnim političkim pitanjima odlučuje na referendumu.
Na referendumu, nakon široke javne rasprave, treba odlučiti kako politički ustrojiti državu, kao parlamentarnu ili predsjedničku Republiku.
Smanjit ćemo ovlasti predsjednika Republike i trajanje njegovog mandata na 4 godine.
Predložit ćemo da se Hrvatska u skladu s povijesnim naslijeđem regionalno ustroji na četiri regije: Slavoniju, Bansku Hrvatsku, Primorsku Hrvatsku i Dalmaciju, koje će imati široku gospodarsku autonomiju, bez prava za osamostaljenje.
Državnu administraciju dislocirat ćemo iz Zagreba u regionalna središta prema gospodarskim karakteristikama regija. Zalažemo se da Hrvatski sabor ima dva doma: Zastupnički dom i Senat regija. Zastupnički dom birat će se 2/3 s većinskih lista, a 1/3 sa stranačkih lista. Članovi Senata regija birat će se u regijama. Zastupnički dom imat će najviše 100 članova, a Senat regija 60.
Predložit ćemo novi izborni zakon po kojemu bi se zastupnici i senatori birali pretežito većinskim (pojedinci) a ne proporicionalnim sustavom (stranke), kako bi se smanjio utjecaj stranaka u političkom životu zemlje.
Dužnost zastupnika i senatora bit će čast a ne privilegija s beneficijama. Založit ćemo se za smanjivanje plaća saborskim zastupnicima i za ukidanje povlaštenih saborskih mirovina.
O podjeli na županije i općine odlučivat će regije s time da teritorijalna podjela mora biti temeljena na samoodrživosti administrativnih jedinica. Zbog toga ćemo predložiti drukčiju raspodjelu poreza, bilo njegovim prikupljanjem na lokalnoj razini s određenim postotkom za državne potrebe, bilo pravičnijom preraspodjelom državnog proračuna na opće i lokalne potrebe.

Zastupnici u Hrvatskom saboru ne će smjeti obavljati u javnim službama ni jednu drugu izbornu dužnost.

Pravna država
Donijet ćemo zakon o reviziji pretvorbe, vodeći računa o zaštiti radnih mjesta i primjerenom oporezivanju onih koji su se u njoj obogatili na račun ukidanja radnih mjesta. Zahtijevat ćemo i ispitivanje odgovornosti onih koji su prodavali dijelove nacionalnog blaga.
U državnoj i lokalnoj upravi eliminirat ćemo članstvo u političkim stranakama kao prednost pri zapošljavanju. Isto ćemo primijeniti pri članstvu u upravim i nadzornim odborima javnih poduzeća.
Objavit ćemo u cijelosti ugovore što su ih HDZ-ove i SDP-ova Vlade potpisale s Deutsche Telekomom i ukinuti monopol što ga je takvim ugovorima osigurao.
Ukinut ćemo zakon o zabrani organiziranja prosvjeda pred Saborom i sjedištem Vlade.
Ukinut ćemo pretplatu za HTV i javnu televiziju većinski financiranu iz proračuna staviti pod kontrolu javnosti, a ne političkih stranaka.

Makroekonomska politika
Snizit ćemo PDV na 19 posto.
Usvojit će se zakonodavstvo koje će osobito zaštititi ekološke prednosti Hrvatske i njezina prirodna bogatstva.
Smanjit ćemo za 10 posto na državnoj i lokalnoj razini broj uposlenih u javnim službama, te svesti broj lokalnih jedinica uprave (županije i općine)  na razumljivu mjeru, vodeći računa o samoodrživom razvoju.

Vanjska politika
Hrvatska vanjska politika zasnivat će se na očuvanju nacionalnih interesa i vodit će se u Zagrebu, a ne pod diktatom  Bruxellesa.
Otvorit ćemo široku javnu raspravu o prednostima i nedostatcima pristupanja EU, o čemu će narod odlučiti na referendumu.
Ustrajno ćemo odbiti svaku ideju Europske unije o stvaranju bilo kakve institucionalne ili funkcionalne zajednice država tzv. Zapadnog Balkana, što je i zabranjeno po postojećem Ustavu.
Sa susjednim državama, čvrsto stojeći na obrani teritorijalnog suvereniteta, riješit ćemo neriješena granična pitanja, ne prepuštajući ni jedan pedalj međunarodno priznatog hrvatskog teritorija.
 
Odnosi s iseljeništvom
Odnose s hrvatskim iseljeništvom postavit ćemo na nove temelje, polazeći od činjenice da su se Hrvati svugdje u svijetu dokazali kao vrijedni doseljenici. Vodeći računa o nacionalnoj demografskoj politici usvojit ćemo zakone koji će pospješiti i poticati povratak hrvatskih iseljenika u domovinu. Da bi iseljenici imali većeg udjela u razvitku svoje domovine omogućit ćemo dopisno glasovanje i osigurati njihovo fiksno predstavništvo u Hrvatskome saboru.
Podrzat cemo ekonomskim i drugim mjerama uključivanje uspješnih iseljenika u razvitak Hrvatske, pojednostavljujući proceduru investiranja do standarda koje primjenjuju druge zemlje sa značajnim iseljeništvom.
Predložit ćemo hrvatskom iseljeništvu osnivanje Hrvatske iseljeničke banke, uz sudjelovanje države.

objavljeno: 03/09/2010 12:25:17    Priloženi dokumenti uz tekst >>


 


 
 


Linkovi


YouTube - Kako ubiti Borisa Mikšića
Kako ubiti Borisa Mikšića 1/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 2/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 3/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 4/4


YouTube
Osnivanje Eko klastera Osnivanje Eko klastera
Jajanov dnevnik, svibanj 2011

Moris Bikšić
Moris (Boris Mikšić)



Pljačka stoljeća, dokumentarni film


DOME SLATKI DOME
Grb obitelji Mikšić koja potječe iz okolice Lukavca u Turopolju (cca 1237. godine)


Video galerija
EcoCortec-Regionalni dnevnik
EcoCortec-Regionalni dnevnik, 16.10.2018
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru, 15.10.2018
Losing your marbles
Losing your marbles, 17.09.2018


Ugovor s Hrvatskom
Ugovor s Hrvatskom - Boris Mikšić


Američki san dečka s Trešnjevke


Ove izbore ipak je obilježio Boris Mikšić. Dečko s Trešnjevke koji je vlastitim novcem financirao kampanju, gospodarstveniku bez podrške političkih stranaka, drugi krug pobjegao je u posljednji trenutak. Iza sebe je ostavio iskusnu političarku Đurđu Adlešić, HSP-ovu uzdanicu Slavena Leticu, Tuđmanova maga Ivića Pašalića. Građani su nagradili to što je kampanju financirao vlastitim novcem. Njegov uspjeh jasna je i jaka poruka hrvatskih građana političarima - da im sve manje vjeruju. Klasična politička pljuska.
Večernji list, 04. siječnja 2005.



Hrvatski san dečka s Trešnjevke




Boris Miksic knjiga pjesama





Izborni program
Program


Poslušajte novu pjesmu Vladimira Miklera, "Hrvatski san" posvećenu Borisu
"Hrvatski san"


Borisova promidžbena poruka:
Windows Media Video (WMV)


Spot snimili Splićani u čast Borisu prilikom njegova posjeta Splitu 19. -21. rujna 2004. godine
"Za Borisa!"


Plaćeno vlastitim sredstvima Borisa Mikšića