u
Prosvjedi potpore Borisu Mikšiću
 
 

Prigovor DIP-u: RTL televizija

Priopćenje za medije

BORIS MIKŠIĆ
Planina 122
31 300 Beli Manastir

                                                                                   Zagreb, 15. prosinca 2009. godine.

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO

Demetrova 15

10 000 Zagreb
___________________________________

PODNOSITELJ: predsjednički kandidat BORIS MIKŠIĆ, Planina 122, 31 300 Beli Manastir

RADI: povrede jednakosti uvjeta obavljanja izborne promidžbe predsjedničkih kandidata iz čl. 14 Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske (NN 22/92 sa izmjenama)

P R I G O V O R

Sukladno čl. 45 Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske (NN 22/92 sa izmjenama; dalje: ZIPRH) podnosim slijedeći prigovor:

I. Tijekom predizborne kampanje RTL Televizija u sklopu informativnog programa osmislila je emisiju „Predsjednički trg“. Koncept emisije se sastoji u predstavljanju predsjedničkih kandidata u opuštenom i neposrednom tonu. Emisija se emitira uživo subotom (oko 13.30.sati) iz Varšavske ulice u Zagrebu. Kandidatima gledatelji mogu postavljati pitanja neposredno ili putem elektroničke pošte, telefona ili mobitela, a kandidati na ista odgovaraju uživo.

Dana 5. prosinca 2009. godine u emisiju su gostovali predsjednički kandidati Vesna Pusić i Dragan Primorac. Njihov je nastup uživo prenesen na RTL televiziji.

Dana 12. studenog 2009. godine u emisiji „Predsjednički trg“ gostovali smo Nadan Vidošević, Andrija Hebrang, Slavko Vukšić, Josip Jurčević i ja.

U prijenosu uživo emitiranom s početkom u 13.25 sati prikazani su samo dijelovi emisije sa Nadanom Vidoševićem i Andrijom Hebrangom.

Moj nastup u emisiji nije prikazan već će isti biti emitiran 15.12.2009. godine u 12.40 sati. U istom terminu 16. i 17.12. biti će prikazani i nastupi Slavka Vukšića i Josipa Jurčevića koji također nisu prikazani u emisiji uživo 12.12.2009. godine.

Postupajući na opisani način RTL televizija izvršila je diskriminatornu podjelu kandidata onemogućivši Slavku Vukšiću, Josipu Jurčeviću i meni jednako i ravnopravno predstavljanje  kroz emisiju kao što su to omogućili Nadanu Vidoševiću i Andriji Hebrangu, odnosno ranije Vesni Pusić i Draganu Primorcu.

 
II.Člankom 14. ZIPRH određeno je:

„Hrvatska radio televizija dužna je u razdoblju izborne promidžbe, u okviru svojih radio i televizijskih programa, omogućiti svakom kandidatu za predsjednika Republike Hrvatske, da u jednakom vremenu izloži svoj izborni program. Sva sredstva javnog priopćavanja dužna su svim kandidatima za predsjednika Republike omogućiti da pod jednakim uvjetima izlažu svoj program i obavljaju izbornu promidžbu.“

Dijelovi emisije s mojim nastupom u „Predsjedničkom trgu“ izostavljeni su iz prijenosa uživo u terminu koji jamči veliku gledanost. Isti će biti prikazani zasebno, kao snimka i to u terminu s osjetno manjom gledanosti. Time je počinjena povreda prethodno citirane odredbe članka 14. ZIPRH.

RTL osim što nije omogućio svim kandidatima jedanke uvjete za obavljanje izborne promidžbe ujedno je izvršio i neosnovanu podjelu među kandidatima dajući prednost jednima i izravno sugerirajući na taj način veću relevantnost i izglede za uspjeh jednih u odnosu na druge kandidate čiji nastup shodno tome nije prikazan u emisiji uživo.

III. Slijedom navedenog, predlažem donošenje rješenja kojim se RTL-u nalaže da u slijedećim emisijima koje će se emitirati u programu RTL-a za vrijeme trajanja predizborne kampanje u svojim prilozima i emisijama osiguraju jednaku zastupljenost svih predsjedničkih kandidata te im omoguće predstavljanje pod jednakim i ravnopravnim uvjetima.  

Boris Mikšić

 

____________________ 

objavljeno: 15/12/2009 13:17:50    Priloženi dokumenti uz tekst >>


 


 
 


Linkovi


YouTube - Kako ubiti Borisa Mikšića
Kako ubiti Borisa Mikšića 1/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 2/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 3/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 4/4


YouTube
Osnivanje Eko klastera Osnivanje Eko klastera
Jajanov dnevnik, svibanj 2011

Moris Bikšić
Moris (Boris Mikšić)Pljačka stoljeća, dokumentarni film


DOME SLATKI DOME
Grb obitelji Mikšić koja potječe iz okolice Lukavca u Turopolju (cca 1237. godine)


Video galerija

, 03.07.2019
EcoCortec-Regionalni dnevnik
EcoCortec-Regionalni dnevnik, 16.10.2018
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru, 15.10.2018


Ugovor s Hrvatskom
Ugovor s Hrvatskom - Boris Mikšić


Američki san dečka s Trešnjevke


Ove izbore ipak je obilježio Boris Mikšić. Dečko s Trešnjevke koji je vlastitim novcem financirao kampanju, gospodarstveniku bez podrške političkih stranaka, drugi krug pobjegao je u posljednji trenutak. Iza sebe je ostavio iskusnu političarku Đurđu Adlešić, HSP-ovu uzdanicu Slavena Leticu, Tuđmanova maga Ivića Pašalića. Građani su nagradili to što je kampanju financirao vlastitim novcem. Njegov uspjeh jasna je i jaka poruka hrvatskih građana političarima - da im sve manje vjeruju. Klasična politička pljuska.
Večernji list, 04. siječnja 2005.Hrvatski san dečka s Trešnjevke
Boris Miksic knjiga pjesama

Izborni program
Program


Poslušajte novu pjesmu Vladimira Miklera, "Hrvatski san" posvećenu Borisu
"Hrvatski san"


Borisova promidžbena poruka:
Windows Media Video (WMV)


Spot snimili Splićani u čast Borisu prilikom njegova posjeta Splitu 19. -21. rujna 2004. godine
"Za Borisa!"


Plaćeno vlastitim sredstvima Borisa Mikšića