u
Prosvjedi potpore Borisu Mikšiću
 
 

Konvencija AHK (HSK) 2006.

Australian_Croatian_Congress_Logo

MELBOURNE - U subotu i nedjelju,  2. i 3. prosinca 2006., u Hrvatskom katolickom centru Springvale u Melbournu odrzana je Godisnja Konvencija Australsko-hrvatskog kongresa  (HSK-a). U isto vrijeme i na istom mjestu odrzana je takoder i godisnja Konferencija Mladi narastaji.

Svecanom otvorenju u subotu u jutro uz delegate i predstavnike AHK-a diljem Australije prisustovao je i novoizabrani predsjednik HSK-a gosp Boris Miksic te generalna konzulica RH u Melbournu gdja Ana Modun. Uz zvuke hrvatske himne konvenciju je otvorio predsjednik AHK-a Ivan Skratulja. Slijedile su pozdravne rijeci gostiju a zatim pojedina izvjesca o radu AHK-a u prosloj '05 i '06 godini..

Glavne tocke tajnickog izvjesca glasile su:

1. Ugovor o zdravstvenoj zastiti izmedu Republike Hrvatske i Australije.

Tokom ovih godina AHK nastavio je lobiranjem vlade obiju zemalja za sto skorijim ostvarenjem ovog, za Hrvate Australije, vaznog ugovora. U tu svrhu upriliceni su sastanci sa predstavnicima hrvatske vlade te upucena pisma na ministarstvo zdravstva Australije. Shvacajuci da bez sire potpore hrvatske zajednice nece doci do ostvarenja tog ugovora AHK je putem javnog oglasa i osobnih pisama apelirao na hrvatsku zajednicu da ona podrzi ovu akciju i dade na znanje australskoj vladi da je ugovor o zdravstvenom osiguranju jedan od prioriteta, isto tako vazan za hrvatsku zajednicu kao sto je to nedavno potpisan ugovor o socijalnom osiguranju. Prema primljenim informacijama vidi se da su oboje, australska i hrvatska strana, zainteresirani za ostvarenje ovog ugovora i da su "preliminarni razgovori zapoceti ali jos ne formalni".

2. Rad sa hrvatskom mladezi (Mladi narastaji)

Implementacija zajednicke rezolucije donesene u Hrvatskom klubu u Batesman's Bay prosle godine u odnosu na Stratesko planiranje u hrvatskim zajednicama Australije koje ce u djelo provoditi Hrvatski mladi narastaji u suradnji s Hrvatskom znanstvenom zakladom i uz podrsku Australsko hrvatskog kongresa zapocelo je u Juznoj Australiji.

Odrzan je prvi javni forum hrvatske zajednice sa ciljem da se ispita sadasnje stanje zajednice te razradi plan za buducnost. Medu raznim razmatrano je pitanje starenja u zajednici; ucenja hrvatskog jezika u unutrasnjosti kontinenta; veca uloga mladeg narastaja u u zajednici itd. Takoder odrzana je i prva telekonferencija mladih narastaja u rujnu ove godine. Organizarana je kroz Adelaide a u njoj su uzeli ucesta predstavnici iz Viktorije, Juzne Australije, Zapadne Australije i Novog Juznog Velsa.

Isto tako sakupljeni su  novcani doprinosi za nabavku telefona za vodenje tele-konferencija. Slijedu akcije i u drugim hrvatskim zajednicama u Australiji.

3. Rad na kulturnom polju

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i u suradnji s Galerijom Klovicevi dvori u Zagrebu uprilicena je izlozba Hrvatske suvremene grafike. AHK je doprinuo ostvarenju izlozbe 'Hrvati u Australiji' u organizaciji Matice iseljenika. Ove godine na poticaj AHK-a organizirana je Izlozba Hrvatske filatelije (postanskih maraka) kroz Ministarstvo vanjskih poslova RH.

4. Podrska akcijama Sredisnjice HSK-a.

Prilikom uhicenja Gen. A. Gotovine AHK podrzao je prosvjed HSK uputivsi prosvjed na svijetski sud u Haagu, osudivsi ovo uhicenje, isto tako apelirao je na hrvatsku vladu da ne prepusti sudbini hrvatske generale. Takoder data je podrska akciji HSK-a da se konacno u potpunosti ispita Bleiburska tragedija i zrtve Kriznog puta putem jedne strucne publikacije, kao i incijativi HSK  u osnivanju odbora za daljnjim upravljanjem Spomen-obiljezja Bleiburga.

5. Hrvatske svjetske igre

U Zadru u srpnju '06 okupila se hrvatska mladez iz cijelog svijeta u natjecanju u sportu pod nazivom Hrvatske svjetske igre. Medu njima bilo je i preko tridesetak mladih iz Australije. Igre su bile jedan veliki uspjeh HSK-a.  AHK je podrzao organiziranje Hrvatskih svjetskih igara, putem reklama kroz javna glasila, pismom clanstvu, oglasima na javnim mjestima itd. 

6. Konvencija HSK-a.

Predstavnici AHK-a prisustovali su na sastanku Sredisnjice HSK u svibnju '05 u Zagrebu te na Konvenciji HSK-a u srpnju'06 u Zadru. Konvencija u Zadru (nakon Igara) privukla je veliku pozornost javnog mijenja pogotovo najavom promjena u samom vrhu HSK-a. Dosadasnji dugogodisnji predsjednik fra. Sime Sito Coric zahvalio se na duznosti a na  njegovo mjesto izabran je Boris Miksic. Takoder u Sredisnjem odboru izabran je kao predstavnik za Australiju S. Asic. Izmedu ostalog u Izjavi za javnost osudena je jednostrana promjena teksta na spomeniku bleiburskim zrtvama na Bleiburgu gdje je potpuno izostavljen pridjev 'hrvatski'. Predstavnici AHK na Konvenciji bili su vodeci u tome da HSK osudi tu promjenu i zatrazi da se na spomeniku vrati spomen na hrvatske zrtve. (Sto je, nakon sire kritike u hrvatskoj javnosti i ucinjeno).

7. Izvjesca ogranaka & razno

Prisutni su bili upoznati sa specificnim akcijama ogranaka HSK-a. Tako u Melbournu AHK podrzao je prijevod knjige biskupa Perica na engleski i isto tako odlucio umnoziti jednu prigodnu knjizicu o Hrvatskoj. Rad na uspostavi muzeja hrvatskog iseljenistva, za sada uglavnom u Melbournu, se nastavlja. Nedavno je za taj projekt primljena novcana pomoc od vlade drzave Viktorije. Sastanak predstavnika AHK-a sa novoimenovanom veleposlanicom Australije u Hrvatskoj odrzan je na 29. kolovoza '06 u prostorijama australskog ministarstva vanjskih poslova u Melbournu. Tom prilikom gdja. Reid upoznata je sa radom AHK-a unutar hrvatske zajednice.

U Sydney-u spomenut je rad u zajednici na sakupljanju povjesne arhive o Hrvatima u Australiji. U Adelaidu akcija u sakupljanju novcane pomoci za A. Gotovinu kao i promocija video-kasete filma "Hrvatska, moja ljubavi".

U Canberri jos jednom je istaknut vazan rad u lobiranju australskih politicara, potaknuto je pitanje Ugovora o zdravstvenoj zastiti i vaznosti da se ispita koliko se ljudi do sada vratilo u Hrvatsku i zatrazilo zdravstveno osiguranje.

U Perth-u rad na kulturnom polju kroz vec tradicionalni Hrvatski tjedan kulture.

Slucaj takozvanog 'kapetana Dragana' okrivljenog za ratne zlocine njegov intervju na hrvatskom programu SBS gdje je neprimjernim rijecima vrijedao, medu ostalim, hrvatsku vladu, ministricu pravosuda, gen. Gotovinu  ucinilo je da je AHK uputio kriticno pismo urednistvu. Prisutnima se obratio i predsjednik HSK-a B. Miksic upoznavsi prisutne sa radom HSK-a na svjetskoj razini medu ostalim i mogucnost ukljucenja HSK-a u politicki rad u Hrvatskoj. Upoznao je prisutne sa nedavno odrzanom prvom europskom konvencijom HSK-a u Bratislavi. Ojacan je rad u UN u kojim HSK ima status promatraca. Slijedece ce se godine u Zagrebu odrzati specijalni seminar o ulaganju u Hrvatsku, a u Americi o stvaranju jedne arhive na polju doseljavanja Hrvata u Ameriku.

8. Razrjesenje stare i biranje nove uprave

Za 2007 godinu izabrani su slijedeci duznosnici:

Predsjednik:

Goran Lovrinov (SA);

Dopredsjednik: I. Skratulja (Vic);

Tajnik: S. Asic (WA);

Zamjenik: M. Tkalcevic (Vic);

Riznicar: Anto Simunovic (Vic);

Zamjenik: S. Marusic (Vic):

Povjerenik za mladost:

Branimir Sprajcer (SA).

Povjerenici na drzavnoj razini:

Ante Peros (Sydney);

Andelko Jurisic Canberra);

Ante Simunic (Melb)

Damir Culic (Adelaide);

Ante Kezic (Perth)

9. Zajednicka sjednica

Nakon jutarnje mise u Nedjelju, koju je sluzio domacin vlc. I. Zlatunic, odrzana je poslje rucka zajednicka sjednica sa ucesnicima Konferencije Mladi narastaji.

Prisutni su bili upoznati sa zakljuccima donesnim tokom protekla dva dana a zatim se preslo na vrlo zivu i opseznu diskusiju o radu unutar hrvatske zajednice u Australiji. Na kraju donesena je i zajednicka Izjava za javnost koja glasi:

1. Odluceno je prosiriti rad na ostvarenju Zdravstvene zastite izmedu Hrvatske i Australije

2. Odluceno je poslati pismo potpore hrvatskim generalima u Haagu i Branimiru Glavasu

3. Nastaviti s podrskom Hrvatima Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi za svoja prava

4. Odluceno je podrzati suradnju sakupljanja arhive (muzejske grade) Hrvata Australije

5. Podrzati odrzavanje slijedecih Hrvatskih svjetskih igara

6. Promovirati ocuvanje i promociju hrvatske bastine u Australiji

7. Informirati hrvatsku zajednicu o mogucnosti dvojnog drzavljanstva.

Stjepan Asic

Tajnik AHK-a

objavljeno: 19/12/2006 08:17:51    Priloženi dokumenti uz tekst >>


 


 
 


Linkovi


YouTube - Kako ubiti Borisa Mikšića
Kako ubiti Borisa Mikšića 1/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 2/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 3/4
Kako ubiti Borisa Mikšića 4/4


YouTube
Osnivanje Eko klastera Osnivanje Eko klastera
Jajanov dnevnik, svibanj 2011

Moris Bikšić
Moris (Boris Mikšić)Pljačka stoljeća, dokumentarni film


DOME SLATKI DOME
Grb obitelji Mikšić koja potječe iz okolice Lukavca u Turopolju (cca 1237. godine)


Video galerija

, 03.07.2019
EcoCortec-Regionalni dnevnik
EcoCortec-Regionalni dnevnik, 16.10.2018
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru
Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru, 15.10.2018


Ugovor s Hrvatskom
Ugovor s Hrvatskom - Boris Mikšić


Američki san dečka s Trešnjevke


Ove izbore ipak je obilježio Boris Mikšić. Dečko s Trešnjevke koji je vlastitim novcem financirao kampanju, gospodarstveniku bez podrške političkih stranaka, drugi krug pobjegao je u posljednji trenutak. Iza sebe je ostavio iskusnu političarku Đurđu Adlešić, HSP-ovu uzdanicu Slavena Leticu, Tuđmanova maga Ivića Pašalića. Građani su nagradili to što je kampanju financirao vlastitim novcem. Njegov uspjeh jasna je i jaka poruka hrvatskih građana političarima - da im sve manje vjeruju. Klasična politička pljuska.
Večernji list, 04. siječnja 2005.Hrvatski san dečka s Trešnjevke
Boris Miksic knjiga pjesama

Izborni program
Program


Poslušajte novu pjesmu Vladimira Miklera, "Hrvatski san" posvećenu Borisu
"Hrvatski san"


Borisova promidžbena poruka:
Windows Media Video (WMV)


Spot snimili Splićani u čast Borisu prilikom njegova posjeta Splitu 19. -21. rujna 2004. godine
"Za Borisa!"


Plaćeno vlastitim sredstvima Borisa Mikšića