Novosti

Naslov:

Danas aktualno

Izvor:

Radio Rijeka

Datum:

17/11/2009

Voditeljica  (Antonela Galić Prša): A sutra će biti poznata imena kandidata koji su zadovoljili uvjete za predsjedničke izbore. Sinoć je završio postupak kandidiranja. U Državno izborno povjerenstvo stiglo je čak devetnaest kandidatura. Snježana Kralj.

Novinarka (Snježana Kralj): Devetnaest kandidata, nakon što su opremljeni optimizmom u vlastitu izbornu pobjedu, uglavnom poduprti članovima izbornih stožera, po neki i sa živopisnim scenskim nastupom predali svoje kandidature uz potpise potpore građana Državnom izbornom povjerenstvu, čekaju ulaznicu za zbornu utrku za Pantovčak. Povjerenstvo naime od ponoći ima rok od četrdeset osam sati u kojem mora provjeriti pravovaljanost kandidatura i kako najavljuje predsjednik DIP-a, Branko Hervatin, objaviti listu kandidata za predsjednika.

Branko Hervatin, predsjednik DIP-a: Onih kandidata čije su kandidature i formalno valjane i poduprte su sa najmanje deset tisuća potpisa birača.

Novinarka (Snježana Kralj): Većina se kandidata pohvalila višestruko većim brojem potpisa potpore od potrebnih deset tisuća, mada je bilo onih koje su tek privukla svjetla reflektora, a da svoju kandidaturu nisu potkrijepili nijednim potpisom. HDZ-ova Andrija Hebrang pohvalio se potporom čak sto četrdeset tisuća šesto birača, a SDP-ov Ivo Josipović prikupio sto sedamnaest tisuća. Višestruko više potpisa uz kandidaturu donijeli su i Milan Bandić, Vesna Pusić, Dragan Primorac i Nadan Vidošević, a većom potporom od zakonom potrebne pohvalili su se i Miroslav Tuđman, Vesna Škare Ožbolt, Damir Kajin, Boris Mikšić, Josip Jurčić, Slavko Vukšić i Veljko Đakula. U ime DIP-a Branko Hervatin kaže.

Branko Hervatin, predsjednik DIP-a: Unose se svi podaci, odnosno osobne iskaznice i mjesto njihove izdanja, odnosno putovnice za svakoga potpisnika, provjerava se da li odgovaraju toj osobi i potom će se odlučiti o svakoj kandidaturi ponaosob.

Novinarka (Snježana Kralj): Imena kandidata za trećeg hrvatskog predsjednika DIP će objaviti sutra prije podne.