Novosti

Naslov:

Dnevnik

Izvor:

HTV

Datum:

17/11/2009

Voditelj (Zoran Đšrakc): Na predsjedničkim izborima 27. prosinca na meniju bismo trebali imati trinaest kandidata, točno koliko ih je bilo i u prosincu 2005. No za razliku od tadašnjih izbora, ova će utrka biti mnogo, mnogo neizvjesnija. I zato će pod posebnim pritiskom biti i Državno izborno povjerenstvo koje će nadgledati regularnost izbora u situaciji u kojoj popis birača još uvijek nije usklađen s popisom stanovništva, a kada će biti, ne zna se.

Novinarka (Anka Bilić Keserović): U plastičnim kutijama, papirnatim, s cvijećem, bez cvijeća, u košari i uz zvučnu kulisu. Važno je da su potpisi. Njih najmanje deset tisuća.

Andrija Hebrang, predsjednički kandidat:To će oni jadni brojat do noći sad.


Novinarka (Anka Bilić Keserović): I brojili su i jučer i danas. Makar su neki kandidati s ponosom licitirali prikupljenim potpisima, "prve laste ne čine proljeće":

Ivan Rimac, politički analitičar: Brojnost potpisa može pokazivati da je kandidat spreman organizacijski za jedan tako veliki zahvat, ali to ne znači, to nisu glasovi koji se broje.


Novinarka (Anka Bilić Keserović): Glasovi koji se broje bit će najprije oni 27. prosinca. I na ovim izborima - prema postojećim biračkim popisima na kojima je i mrtav glas bio dobar glas. DIP stalno kontaktira s Ministarstvom uprave i unutarnjih poslova:

Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva: Prema onome što smo tamo čuli radi se, vrlo, vrlo se intenzivno radi da se otklone sve greške koje bi mogle biti počinjene.


Novinarka (Anka Bilić Keserović): Osim prve šestorice, sudeći prema prikupljenim potpisima, za predsjedničku utrku spremno je još najmanje šest kandidata:Tuđman, Škare Ožbolt, Kajin, Mikšić, Jurčević i Vukšić. Kako doznajemo iz DIP-a sedmi koji je prikupio dovoljno potpisa - Veljko Džakula je od kandidature odustao, no zato je još jedna stigla jutros preporučenom pošiljkom i to Đure Glavaša:

Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva: "Ja samo upozoravam, odlučit ćemo naravno i o toj kandidaturi, ali izričita je odredba Državnog izbornog povjerenstva u našem kalendaru i redoslijedu računanja rokova da sve kandidature da bi bile pravovaljane, moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu do jučer u 24 sata.

Novinarka (Anka Bilić Keserović): Navala na Pantovčak ne znači i pravu namjeru da se na to mjesto i stigne. Neki žele samo medijsku pozornost. Oni drugi koji ozbiljno računaju na petogodišnji mandat i zbog toga su uzurpirali medije - morat će se uozbiljiti. Forma će odsada zahtijevati i sadržaj:


Ivan Rimac, politički analitičar: Tu u prvom redu mislim na tendenciju nekih kandidata da naprave reality show od svoje kandidature ili predkampanje, gdje će, ako to nastave raditi u kampanji, u stvari izgubiti priliku da se ozbiljno obrate glasačima.
Novinarka (Anka Bilić Keserović): Premda su se dosad možda i ustručavali, u bitci za svaki glas u dosad najneizvjesnijoj kampanji, neće se birati sredstva. U konačnici zadnji na potezu bit će birači. 27. prosinca znat bit će poznati oni s najjačim kartama.