Novosti

Naslov:

Kronika dana

Izvor:

Hrvatski radio

Datum:

16/11/2009

Novinarka (Ana Marija Štorga): U ponoć ističe rok za predaju predsjedničkih kandidatura. Još samo dva sata Državno izborno povjerenstvo prima kandidature za predsjedničke izbore. Najviše kandidata odlučilo ih je predati danas, a tko bi još trebao stići u DIP zna kolegica Snježana Kralj.

Novinarka (Snježana Kralj): U Hrvatskoj je politika izuzetno popularno zanimanje pokazuje to svaki, pa i ovi predsjednički izbori. Državno izborno povjerenstvo još prikuplja kandidature, dosada su ih  najčešće uz višestruko veći broj potpisa od potrebnih 10.000 predali u petak Milan Bandić u nedjelju Damir Kajin, Nadan Vidošević. Današnji posljednji dan iskoristila je većina kandidata. Prvi je jutros bio HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang, koji je u Državno izborno povjerenstvo donio 140.600 potpisa potpore. To je dokaz izjavio je da su građani prepoznali njegov program

Andrija Hebrang, predsjednički kandidat HDZ-a: Jedini program koji konkretno jamči građanima Hrvatske bolji standard više radnih mjesta, bolje plaće.

Novinarka (Snježana Kralj):Hebrang je siguran u pobjedu u prvom krugu, a to isto očekuje  SDP-ov kandidat Ivo Josipović. Kandidaturu je potkrijepio sa 117.000 potpisa potpore građana

Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a: Imam savez sa građanima. Zajedno sa građanima učiniti ću Hrvatsku pravednom, poštenom i prosperitetnom zemljom.

Novinarka (Snježana Kralj):Civilizirana, nekorumpiranu i europski orijentirana Hrvatska, program je HNS-ove kandidatkinje Vesna Pusić, koju je potpisima podržalo 47.000 građana

Vesna Pusić, predsjednička kandidatkinja HNS-a: Očekujem da ću ući u drugi krug i nakon toga pobijediti na izborima i da će Hrvatska dobiti svoj prvu hrvatsku predsjednicu.

Novinarka (Snježana Kralj):Kandidature su predali i neovisni kandidati Dragan Primorac, Miroslav Tuđman, Josip Jurčević i Boris Mikšić. Dragan Primorac sa Mladinim timom prikupio je 35.000 potpisa. Vrijeme je kaže

Dragan Primorac, neovisni predsjednički kandidat: Za stvaranje nove Hrvatske, drugačije Hrvatske, Hrvatske istine, poštenja, morala, Hrvatske osmjeha.

Novinarka (Snježana Kralj):Miroslav Tuđman došao je sa više od 18.000 potpisa potpore. U svojoj kandidaturi naglašava četiri vrijednosti.

Miroslav Tuđman, neovisni predsjednički kandidat: To je osobna i nacionalna, istina, sloboda, pravda i dostojanstvo čovjeka i na tim osnovama mislim da se može jedino izgraditi budućnost.

Novinarka (Snježana Kralj):Josip Jurčević u DIP je stigao biciklom, a 14.000 potpisa je dovezao automobilom, ponosan što ih je prikupio bez stranačke pomoći.

Josip Jurčević, neovisni predsjednički kandidat: Samo građani koji su se solidarizirali mojom kandidaturom, koji će značiti dubinske promjene u Hrvatskoj,

Novinarka (Snježana Kralj):Bilo je i folklora, Boris Mikšić uz ples sa majkom pred Saborom u Državno izborno povjerenstvo donio je 15.000 potpisa potpore, Siguran da će drugi put uspjeti u predsjedničkoj utrci, potpise je donio u kolijevci

Boris Mikšić, neovisan predsjednički kandidat: Kolijevka potječe iz 1865 godine u dane Ilirskog preporoda, ovo je simbol novog preporoda Hrvatske.

Novinarka (Snježana Kralj):S porukom pak da Srbi žele ravnopravno sudjelovati u političkom razvoju Hrvatske sa 10.500 potpisa kandidaturu je predao i predsjednički kandidat Demokratske partije Srba, SNS i Nove srpske stranke Veljko Đakula.

Veljko Đakula, predsjednički kandidat Demokratske partije Srba, SNS i Nove srpske stranke:Znamo da je to za sve iznenađenje, ali vjerujem da će u ovoj kampanji biti šansa da kažem kako Srbi teško u Hrvatskoj, da skrenem pažnju hrvatske javnosti da nam pomognu da postanemo ravnopravni.

Novinarka (Snježana Kralj):Izbornu šansu očekuje i Vesna škare Ožbolt, temelji je na 18.000 potpisa potpore i osobnom političkom iskustvu

Vesna Škare Ožbolt, neovisna predsjednička kandidatkinja: Ja imam jedina od svih njih pravog operativnog rada u politici, pravih rezultata u politici.

Novinarka (Snježana Kralj):Sve kandidature Državno izborno povjerenstvo još treba provjeriti, zato ima na raspolaganju 48 sati i u srijedu će objaviti tko je u službenoj utrci za Pantovčak. S nekim a neće imati puno posla, jer su predane bez ijednog potpisa potpore dijeleći čarape uz obećanje kako nosi sjeme promjene kandidat Stjepan Gnječ u punim kutijama nije imao neophodne potrebne potpise potpore za vlastitu kandidaturu. U istoj poziciji je bio i Slobodan Miričić, Stjepan Kravačan koji je donio tek jedan potpis. Evo što su izjavili.

Slobodan Miričić: Dugo sam malo trenirao za to kako da to izvedem ma jebe se meni ja sam se kandidirao ćao.

Stjepan Kravačan, neovisni predsjednički kandidat: Da nije bilo medijske blokade ja ovo ne bi napravio.

Novinarka (Snježana Kralj):Dolazak u Državno izborno povjerenstvo najavila su još dva kandidata Slavko Vukšić i Vrbanac Mirko