Novosti

Naslov:

Vijesti

Izvor:

HTV

Datum:

16/11/2009

Voditeljica (Kristina Validžić): Još malo, točnije u ponoć istječe rok za predaju najmanje 10 tisuća potpisa onih koji žele ući u utrku za predsjednika. Potencijalni kandidati cijeli su dan pristizali u Hrvatski sabor gdje su Državnom izbornom povjerenstvu predali prikupljene potpise. U Saboru je od ranog jutra i Dalibor Bosančić. Dalibore, dan je pri kraju, sad se pretpostavljam zna i točna brojka. Koliko njih želi postati treći hrvatski predsjednik?

Novinar (Dalibor Bosančić): Pa Kristina, doduše još uvijek neslužbeno, 13 je predsjedničkih kandidata koji su zadovoljili one uvjete, koji su prikupili dovoljan broj potpisa i koji će ući u predsjedničku kampanju odnosno predsjedničku utrku. 5 je onih koji nažalost nisu prošli zadovoljavajuće uvjete. A mogao bih samo dodati da je danas u Saboru ovdje bilo vrlo živahno, u Državnom izbornom povjerenstvu se vidjelo puno toga, dakle bilo je tu i zvukova tamburice, bilo je onih koji su donijeli svoje predsjedničke potpise u kolijevci, bilo je onih koji su donijeli nevidljive liste, dakle bilo je lista na kojima nije bilo vidljivih potpisa, a bio je jedan kandidat koji je došao samo sa jednim potpisom. Sve u svemu, moglo bi se reći uz one ozbiljne kandidate bilo je onih koji su željeli svojih 5 minuta slave. I budući da je prije nekoliko trenutaka izašao jedan od posljednjih najavljivanih predsjedničkih kadidata idealno je vrijeme, idealan trenutak da pozdravimo gospodina Branka Hrvatina, predsjednika Državnog izbornog povjerenstva i da ga upitamo je li gospodine hrvatin, bilo sve regularno.

Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva: Pa o regularnosti ćemo se izjasniti u roku od 48 sati. To znači od 00 sati narednoga dana je rok Državnom izbornom povjerenstvu u kojem mora objaviti listu kandidata. Na listu kandidata ući će svi oni kandidati kako ste rekli, koji će ispuniti sve uvjete i formalne i vremenske. Dok sam dolazio do vas, vi niste ni vidjeli došao je još jedan kandidat, dakle imamo do 24 sata još teoretske mogućnosti da pristignu još neki od kandidata.

Novinar (Dalibor Bosančić): Hvala vam lijepa na ovom kratkom uključenju, nadam se da ćemo sve znati u pravo vrijeme. Hajdemo najbolje pogledati prilog ovoga trenutka, dakle što se sve događalo jutros od 8 sati pa sve do 23 sata i 35 minuta.

Novinarka (Dajana Šošić): Jutrošnji pohod predsjedničkih kandidata u Državno izborno povjerenstvo otvorio je Andrija Hebrang. Uz vojsku pomagača na čelu s predsjednicom Vlade dopremio je dvadesetak kutija s potpisima, točnije 140 tisuća.

Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH: A ovu ne daš nikako ispred sebe?

Andrija Hebrang, predsjednički kandidat HDZ-a: Ne dam ni brojiti.

Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH: A zašto to? Što je to nešto specijalno?

Andrija Hebrang, predsjednički kandidat HDZ-a: To je unutra tvoja ceduljica.

Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH: Moja?  E, onda dobro.

Novinarka (Dajana Šošić): Samouvjereno pobjedu najavljuje već u prvom krugu. Formula uspjeha jasna je:

Andrija Hebrang, predsjednički kandidat HDZ-a: Bolji standard, više radnih mjesta, bolje plaće.

Novinarka (Dajana Šošić): Jednako optimističan bio je Josipović, koji je stigao u pratnji najužeg stranačkog vodstva.

Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a: Pobjeda, pa jasno da je pobjeda procjena .

Novinarka: U prvom ili drugom krugu?

Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a: Pa nastojat ću u prvome, je li tako?

Novinarka (Dajana Šošić): Borba će biti duga i neizvjesna, smatra Vesna Pusić, koja je predala 47 tisuća potpisa.

Vesna Pusić, predsjednička kandidatkinja HNS-a: Očekujem da ću 27.12. ući u drugi krug i nakon toga pobijediti na izborima i da će Hrvatska dobiti svoju prvu hrvatsku predsjednicu.

Novinarka (Dajana Šošić): Dragan Primorac stigao je u pratnji supruge i brata, s 35 tisuća potpisa bez stranačke mašinerije.

Dragan Primorac, nezavisni predsjednički kandidat: Ovo je bilo jedno zatišje pred buru, a kad krenemo onda ćemo pokazati zašto je vrijeme došlo za stvaranje nove Hrvatske.

Novinarka (Dajana Šošić): 18 tisuća potpisa donio je i Miroslav Tuđman, dovoljno, kaže, za zaokret u Hrvatskoj.

Miroslav Tuđman, nezavisni predsjednički kandidat: Dovoljno potpisa da mogu jamčiti da će se promijeniti ova dosadašnja politika.

Novinarka (Dajana Šošić): Vesna Škare Ožbolt smatra da samo ona ima pravo iskustvo i rezultate u politici.

Vesna Škare Ožbolt, nezavisna predsjednička kandidatkinja: Uopće se ne bojim konkurencije, mislim da ono što ja znam, oni ne znaju.

Novinarka (Dajana Šošić): Ozbiljan dan razbio je Boris Mikšić, u Sabor je ušetao uz zvuke tamburice.

Boris Mikšić, nezavisni predsjednički kandidat: Ovo je hrvatski proizvod.

Novinarka (Dajana Šošić): A Josip Jurčević dovezao se na dva kotača. Državno izborno povjerenstvo pohodili su i Slobodan Midžić, Stjepan Gnječ, Veljko Đakula, Stjepan Kravašćan i Božidar Vukasović, koji je potpise očito prikupljao uzalud. Zbog, kako kaže, sustavne blokade medija odbio ih je predati u Državno izborno poverenstvo i tako izgubio prigodu ući u utrku za trećeg hrvatskog predsjednika.

Voditeljica (Kristina Validžić): Dalibor, potpisi su predani, kakva je dalja procedura?

Novinar (Dalibor Bosančić): Pa daljnja procedura je slijedeća, do 18. studenog u ponoć provjeravat će se valjanost svih predsjedničkih kandidatura, a onda će DIP 19. Studenog i službeno proglasiti početak predsjedničke kampanje. Prema svemu sudeći kako smo rekli, u ovoj će kampanji bit 13 predsjedničkih kandidata,a kampanja će do sada trajati najdulje, čak 37 dana. Kristina...

Voditeljica (Kristina Validžić): Bio je to Dalibor Bosančić iz Hrvatskog sabora.