Novosti

Naslov:

Dnevnik Nove TV

Izvor:

Nova TV

Datum:

16/11/2009

Novinarka (Romina Knežić):  Do ponoći predaja potpisa. Kandidati navalili na izborno povjerenstvo.

Novinarka (Romina Knežić): Dobra vam večer, poštovani gledatelji.

Novinar (Petar Pereža): Dobra večer. Još je ostalo manje od pet sati da oni koji se planiraju kandidirati za slijedećeg predsjednika Republike Hrvatske to i učine.

Novinarka (Romina Knežić): Svaki građanin koji do ponoći Državnom izbornom povjerenstvu preda deset tisuća valjanih potpisa ulazi u utrku i ima makar teorijsku mogućnost nasljediti Stjepana Mesića. U Državnom izbornom povjerenstvu cijeloga dana vlada poprilična gužva, a gdje su kandidati tamo je i Mislav Bago. Mislave, prikupljanje potpisa pretvorilo se u prvi službeni omjer snaga i okršaj brojkama. Koliko je to prikaz stvarnog stanja?

Novinar (Mislav Bago; uživo sa Markovog trga u Zagrebu): Naravno da to ništa ne znači, to je više psihološka prednost koju svaki od kandidata u ovom trenutku može imati. Prije svega Andrija Hebrang koji je došao sa najviše prikupljenih potpisa. Najvažniji kandidati za predsjednika promijenili su taktiku tako da ne dolaze u posljednji trenutak nego su to odradili prijepodne. U ovome trenutku dvanaest je kandidata predalo svoje potpise. Preko 550 tisuća građana dalo je svoju potporu nekom od kandidata ili svaki deveti građanin ove zemlje dao je svoj potpis za onoga za kojeg smatra da bi mogao biti dobrim predsjednikom Republike Hrvatske. Kao što sam rekao, ovo ima psihološku prednost. Svi kandidati preskočili su psihološku stepenicu, a za četrdeset i osam sati kreću u ozbiljnu utrku za trećeg predsjednika Republike Hrvatske  od neovisnosti.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): Da je sam jutros unosio kutije sa potpisima, Andrija Hebrang bi na Markovom trgu dočekao i mrak. Deseci kutija, više od sto i četrdeset tisuća potpisa.

Ivan Šuker (ministar financija Republike Hrvatske): Ovo je već gotovo.

Andrija Hebrang (kandidat HDZ-a za predsjednika Republike Hrvatske): Tu je unutra i tvoja ceduljica.

Jadranka Kosor (predsjednica Vlade Republike Hrvatske): Moja je.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): HDZ prvi puta nije donio potpise «pet do dvanaest» što je do sada bilo pravilo.

Andrija Hebrang (kandidat HDZ-a za predsjednika Republike Hrvatske): Iz praktičnih razloga jer nisam današnji program za Osijek i Đakovo mogao promijeniti.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): Hebrang u drugom krugu vidi samo sebe.

Andrija Hebrang (kandidat HDZ-a za predsjednika Republike Hrvatske): Ako bi slučajno netko imao sreće, onda bi to mogao biti gospodin Josipović.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): Fizičkim radom bavili su se danas i u SDP-u. Svojem kandidatu u pomoć je uskočio i Zoran Milanović. Nosili su 117 tisuća potpisa.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): Prvo su uranili, pa ozbiljnih lica predali kandidaturu, a potom pljesak.

Ivo Josipović (kandidat SDP-a za predsjednika Republike Hrvatske): Hrvatska je danas gladna pravde. Hrvatska treba rad i poštenje. Odlučan sam Hrvatsku učiniti pravednom zemljom.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): Tko bi mu mogao biti suparnik u drugom krugu, Josipoviću je nevažno.

Ivo Josipović (kandidat SDP-a za predsjednika Republike Hrvatske): Pobjeda, pa jasno da je pobjeda.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): HNS-ovci su stigli sa 47 tisuća potpisa. Osmjeh nije silazio s njihovih lica.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): Vesna Pusić osobito je ponosna na svoju stranku.

Vesna Pusić (kandidatkinja HNS-a za predsjednicu Republike Hrvatske): Stranka koja ima samo jednog kandidata i nema drugih vrsta problema. Dakle, prvu pobjedu smo odnijeli.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): Očekivanja su jasna.

Vesna Pusić (kandidatkinja HNS-a za predsjednicu Republike Hrvatske): Da će Hrvatska dobiti svoju prvu hrvatsku predsjednicu.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): U pratnji supruge sa 35 tisuća potpisa u Sabor je stigao Dragan Primorac. Potrebnih deset tisuća potpisa skupio je samo u Splitu.

Dragan Primorac (nezavisni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske): Otprilike negdje devedeset posto članova moga tima su mladi ljudi, studenti, i to je, zapravo, naša snaga i to je još jedan dokaz zašto će Hrvatska pobijediti i ova naša ekipa.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): Kandidaturu i potpise predao je i Miroslav Tuđman.

Miroslav Tuđman (nezavisni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske): Mogu jamčiti da će se promijeniti ova dosadašnja politika, da mogu jamčiti da Hrvatska neće ni pedalj svojeg teritorija prepustiti nekome drugome.

Novinarka (Mihaela Tomurad - Sušac): Tuđman je prikupio osamnaest tisuća potpisa.

Novinarka (Romina Knežić): Mislave, sakupiti deset tisuća potpisa i nije neko umijeće. Ovo su posljednji izbori kada će za kandidaturu trebati tako mala potpora građana.

Novinar (Mislav Bago; uživo sa Markovog trga u Zagrebu): Pa, Banski dvori već najavljuju kako će 2015. godine biti potrebno najmanje pedeset tisuća potpisa. No, oni kandidati koji se mogu svrstati u kategoriju «važno je sudjelovati» ne posustaju. Evo, i u ovim trenucima da predaju kandidaturu i drugi kandidati ovdje čekaju ispred Sabora, ispred Državnog izbornog povjerenstva. Tako i Stjepan Gnječ koji se pojavljuje od izbora do izbora, nikad bez velikih rezultata, a isto tako očekujemo i ostale kandidate koji su u toj kategoriji «outsidera». Ovaj puta možda iznimka, nema kandidatkinje kao što je bila 2000. godine koja je predala jedan vidljiv i dvadeset tisuća nevidljivih potpisa. Oni zbog ovakvog zakona dolaze, sudjeluju. Naravno, nikada ne postižu nekakve značajnije rezultate, ali daju svoj živopisni obol ovoj predsjedničkoj utrci.

Novinarka (Marina Maričić): Uz pratnju tamburaša do izbornog povjerenstva stigao je Boris Mikšić. Američkom Hrvatu, dečku s Trešnjevke, ovo je drugi predsjednički pokušaj. Prikupio je petnaest tisuća potpisa.

Novinar (Mislav Bago): Tko vam je najozbiljniji protukandidat?

Boris Mikšić (predsjednički kandidat): Onih petsto tisuća mrtvaca koji su glasali protiv mene pred pet godina. I tamo imamo isto njihove glasove potpore, imamo crnu kutiju tamo pa ćemo pokazati da su ti birački listići u stvari lažni jer su upotrijebili petsto tisuća nepostojećih glasova da me ruše da ne uđem u drugi krug.

Novinarka (Marina Maričić):Ima kandidata koji nisu prikupili ne minimalnih deset tisuća potpisa nego niti deset.

Stjepan Kravaršćan (predsjednički kandidat): Jedan jedini potpis. To je stvarna istina.

Novinarka (Marina Maričić):Taj jedan potpis donio je Stjepan Kravaršćan, a nije uspio više, uvjeren je, zbog medijske urote.

Stjepan Kravaršćan (predsjednički kandidat): Zašto? Radi istine jer sam prozvao najveće profitere u državi.

Novinarka (Marina Maričić):Kandidat Slobodan Midžić nije donio niti jedan.

Slododan Midžić (predsjednički kandidat): Ja sam se kandidirao za predsjednika Europske Unije. Moja država je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Ja sam pravno još uvijek u Jugoslaviji.

Novinarka (Marina Maričić):Samo zbog medija u svoju pobjedu sumnja povjesničar Josip Jurčević. Do izbornog povjerenstva dovezao se biciklom. Potpisi su ipak morali automobilom.

Josip Jurčević (predsjednički kandidat): Pa, nekakvih približno četrnaest tisuća.

Josip Jurčević (predsjednički kandidat): Prvi put se kandidiram, pa evo.

Josip Jurčević (predsjednički kandidat): Moja kandidatura bi trebala biti znak prestanka tog procesa korupcije i neodgovornosti i napokon da Hrvatska bude odgovorno i bogato društvo.

Novinarka (Marina Maričić): Većina kandidata desetak je dana marljivo prikupljala potpise, a neki očito nisu niti pokušali. Iskoristili su svojih pet minuta.

Novinarka (Romina Knežić): Mislave, u ponoć završava kandidacijski postupak. Što slijedi nakon toga?

Novinar (Mislav Bago; uživo sa Markovog trga u Zagrebu): U slijedeća dva dana Državno izborno povjerenstvo provjeravat će sve potpise. Tamo gdje su na nekim popisima neki građani dali dva puta svoj potpis oni će se brisati i tim kandidatima će se brisati ovaj potencijalni broj od 550 tisuća glasova potpore koju su dobili i potom kreće izborna utrka koja traje do Božića u ponoć. Dvadeset i sedmog prosinca po peti puta građani ove zemlje imaju prigodu birati predsjednika. Naravno, o svemu tome u «Dnevniku Nove TV» pratite u danima koji dolaze.

Novinarka (Romina Knežić): Ostala su još četiri i pol sata za kandidature. S najnovijim informacijama iz Državnog izbornog povjerenstva Mislav Bago javit će se i u večernjim vijestima «Nove TV» u 22:50 sati, a na video chatu gost je bio predsjednički kandidat Dragan Primorac. Cijeli intervju možete pogledati na našem portalu «dnevnik.hr».