Novosti

Naslov:

Novac

Izvor:

Nova TV

Datum:

27/09/2009

Emisija: Novac
Prilog: Boris Mikšić
Početak i kraj priloga: 00:38 – 06:23 min
Trajanje: 5 minuta i 42 sekunde


Voditelj (Saša Ćeramilac): Procjenjuje se da će u predstojećoj utrci za predsjednika države biti utrošeno oko 35 milijuna kuna, dio sredstava osigurati će državni proračun, a večina kandidata računa na donacije tvrtki i građana, je li u pitanju tek prijateljska podrška ili se u donacijama krije puno više istražila je Kristina Bokanić. 

Novinarka (Kristina Bokanić): Što motivira poduzetnika da svoj novac u nečiju izbornu kampanju pitanje je koje se vrti po glavi hrvatskim građanima već dulji niz godina, na primjer aktualnog predsjednika u igri su bile prijateljske veze, odnosno podrška njegovom programu, na listi Mesićevih dobročinitelja prije pet godina našao se i vlasnik Orbico-a koji mu je donirao 75 tisuća kuna. 

Branko Roglić (Orbico d.o.o.): Predsjednik i ja smo imali vrlo slične, ili čak identične poglede na politički život u Hrvatskoj. 

Novinarka: Za razliku od Mesićeve poduže liste donatora njegova tada najljuča protukandidatkinja Jadranka Kosor prijavila je tek jednog, svoju stranku HDZ koja je za kampanju dala oko 6,5 milijuna kuna, a na koji će način kampanju financirati sadašnji predsjednički kandidati stožer SDP-ovog Ive Josipovića procjenjuje da će potrošiti negdje oko 4 milijuna kuna, veći će dio namiriti stranka, a dobro će kažu doći i koja donacija. 

Mirando Mrsić (voditelj kampanje Ive Josipovića): Nećemo prihvatiti niti jednu donaciju bilo koje pravne osobe, znači iz tvrtke koja neuredno isplačuje radnike, koja neuredno posluje i gdje su radnici ugroženi i njihova prava. 

Novinarka: No što je s nezavisnim kandidatima iza kojih ne stoji stranačka blagajna, čelnik HDK Nadan Vidošević računa na 5 milijuna kuna, dio novca pripast će mu od države, a bude li potrebno spreman je kaže posegnuti i u vlastiti đep, računa i na donacije, ali ne od velikih kompanija, već manjih poduzeća.

Nadan Vidošević (nezavisni predsjednički kandidat): Kad daje nezavisnom kandidatu onda je to vjerovanje u ono što taj govori, jer kad date meni novac kao nezavisnom valjda niste kupili nikoga, kad financirate pojedine stranke onda to već i nije samo vjera u konkretnu osobu, nego je to i očekivanje nekih ja bi rekao onako lukrativnih poslova koji bi mogli kasnije nastupiti.

Novinarka: S ovim se slaže i Vesna Škare Ožbolt koja na izbore također izlazi kao nezavisni kandidat, u kampanju će utrošiti 5 milijuna kuna, no s donacijama je i te kako na oprezu, jednu je kaže čak i odbila.

Vesna Škare Ožbolt (nezavisni predsjednički kandidat): To vam je kao da stavite ruku, ovaj u škrinju s blagom, ali pitanje je koja bi to krajnja cijena bila i zato sam rekla ne.

Novinarka: A da tvrtke i te kako mogu uvjetovati financijsku pomoč osjetila je na primjeru vlastite stranke.

Vesna Škare Ožbolt: To je bio slučaj da se bivšem predsjedniku stranke nudio jedan poslovni čovjek koji je rekao da će donirati novce ukoliko bude bio neznam nešto u izvršnoj vlasti.

Novinarka: Prošla su kaže vremena Franje Tuđmana koji je imao daleko veće ovlasti nego dosadašnji predsjednik pa je i mogao ispunjavati zahtjeve svojih sponzora kako god je htio, i dok većina naših sugovornika donacije smatra dobrim poticajom u kampanji poznati ''dečko s Trešnjevke'' za njih ne želi ni čuti, ovo mu je druga kandidatura za predsjedničku fotelju, a po pitanju financiranja kampanje apsolutni je rekorder, uložit će 10 milijuna kuna i to iz vlastitog đepa.

Boris Mikšić (nezavisni predsjenički kandidat): Pa ne želim donaciju zato što onda bi nekome bio nešto dužan i to je problem opčenito s političarima koji se financiraju iz tih sumnjivih izvora ko što su nekakvi lobiji, ko' što su nekakve interesne grupe, dakle jedanput kad uđu u, u, na Pantovčak nekom su nešto dužni, pogledajte si naprimjer Bush-a i koji je on napravio svoj, situaciju ne samo u Americi, nego čitavom svijetu zbog toga što je zastupao interese određenih lobija.

Novinarka: A kad smo već kod SAD-a evo kako su oni riješili financiranje kampanja, tamo svi znaju sve pa tako i koliko je koji kandidat dobio novca, tko je donator i u kojoj tvrtki zaposlen, od samog početka kampanje Barack Obama izbjegavao je velike donatore poput farmaceutskih industrija i sličnih interesnih skupina, u srpnju 2008 njegova kampanja skupila je 52 milijuna dolara, a unutar tog iznosa prosječna donacija iznosila je 68 dolara. Mesić je od privatnih osoba na izborima 2004 prikupio nešto manje od 2 milijuna kuna, na listi donatora našla su se brojna poznata imena, od vlasnika Soliduma, Željka Žužića koji je dao 450 tisuća kuna, zatim bivšeg predsjednika uprave Podravke Darka Marinca koji je donirao 70 tisuća kuna, do Štefanije Balog vlasnice arhitektonskog studija i nekad Mesićeve, a danas Josipovićeve financijske direktorice u kampanji koja je Mesiću donirala 370 tisuća kuna.

Štefanija Balog (financijska savjetnica kampanje Ive Josipovića): Mogu odgovorno reći mi smo živi primjer da ovoga smo imali puno više posla prije nego je predsjednik Mesić postao predsjednik, svi sponzori predsjednika Mesića niti su očekivali nešto, niti su tražili, niti su dobili.

Novinarka: A je li račun aktualnog predsjednika čist poput Obaminog, teško s obzirom da je Mesić prošli tjedan i sam priznao kako je vlasniku posrnulog SMS-a sugerirao da traži kredit od Podravke iako je znao da su te dvije kompanije poslovni partneri, možda bi i to ostalo u sjeni da tadašnji čelnik uprave Podravke Darko Marinac nije financijski potpomogao Mesićevu kampanju 2004. Sve to dovodi nas do zaključka kako je domača privreda i te kako pod utjecajem političkih močnika kojji nerijetko arbitriraju u raspodjeli novca, kada bi situacija bila drugačija teško da bi ijedna stranka, a kamoli predsjednički kandidat od poduzetnika dobio novce i to samo na lijepe oči.