Novosti

Naslov:

Vijesti

Izvor:

RTL

Datum:

02/09/2009

RTL, 02.09.2009., 18:30

Emisija: Vijesti

Prilog: Boris Mikšić

Početak i kraj priloga: 05:45 - 08:15 min

Trajanje: 02:30 min

Voditeljica (Ana Brdarić): Dok su dvije najjače stranke već istaknule svoje predsjedničke kandidate, HDZ Andriju Hebranga, a SDP Ivu Josipovića, u utrku se počinju uključivati i nezavisni kandidati. Možda najduže od svih spominjan, predstavio je svoju kandidaturu Nadan Vidošević i time je po hitnom postupku izbačen iz HDZ-a. Više o ovome donosi Luka Rukavina.

Novinar (Luka Rukavina): Nasmijan pod blicevima fotoaparata. Za Nadana Vidoševića danas je i službeni početak. Predsjedništvo u Gospodarskoj komori želi zamijeniti drugom foteljom.

Nadan Vidošević (nezavisni predsjednički kandidat): Ja vam ovo sve govorim jer ću se kandidirat za predsjednika Republike.

Novinar (Luka Rukavina): Za promociju u medijima kaže potrošiti će oko 5 milijuna kuna. Svoje funkcije na čelu HGK-a i Kraša će zamrznuti i krenuti u bitku za Pantovčak.

Predsjednik može bit fikus, predsjednik može bit gljiva, predsjednik može bit sve iz botanike i iz zoologije samo da ne bi bio ono što Hrvatima treba, a to je advokat građana. Probajte zamislit Hrvatsku u kojoj premijer pobjegne kad je najteže.

Ivo Sanader (bivši premijer): Doviđenja i hvala vam svima na suradnji.

Novinar (Luka Rukavina): A u jednoj takvoj zemlji i stranci kojoj je i sam član Vidoševiću slijedi izgon.

Jadranka Kosor (predsjednica vlade Republike Hrvatske): Prema našem statutu gospodin Vidošević će biti izbrisan iz članstva Hrvatske demokratske zajednice.

Novinar (Luka Rukavina): HDZ-ov kandidat već je primio čestitke.

Jadranka Kosor (predsjednica vlade Republike Hrvatske): Jesam te ja izljubila?

Darko Milinović (ministar zdravstva): Ja ti čestitam na zdravlju i ovo je dobro za tebe.

Novinar (Luka Rukavina): Nakon zdravstvenog pregleda Andrija Hebrang siguran je da ima snage za pobjedu.

Andrija Hebrang (HDZ-ov predsjednički kandidat): Moj slogan je, za europsku i ponosnu Hrvatsku.

Novinar (Luka Rukavina): Da će baš njegov slogan pobijediti uvjeren je i SDP-ov Ivo Josipović. Za protukandidata ga nije briga.

Ivo Josipović (SDP-ov predsjednički kandidat): Ne znam, zapravo niti me to osobito brine. Ja kanim pobjedit na ovim izborima koji dolaze, a oni članovi stranke koji ne poštuju statut zna se da imaju određene posljedice.

Novinar (Luka Rukavina): Ali bez obzira na stranačke prijetnje Milan Bandić dela po cijeloj Hrvatskoj, no kaže da su ga za predsjednika izabrali samo susjedi.

Milan Bandić (član SDP-a i gradonačelnik Zagreba): Ja sam predsjednik kućnog savjeta od prije par dana.

Novinar (Luka Rukavina): U predsjedničku utrku tako ulaze i HNS-ova Vesna Pusić i IDS-ovac Damir Kajin. Tu su i autsajderi poput Miroslava Tuđmana i neizostavnog dečka s Trešnjevke koji je već isprobao sreću.

Boris Mikšić (nezavisni predsjednički kandidat): Ja vam nemogu obećati svima milijun dolara ili kuna, bez obzira. Ono što vam mogu obećati je da ću radit pošteno.

Novinar (Luka Rukavina): Takvih će obećanja svakim danom biti sve više. Broj predsjedničkih kandidata raste ali sudbonosno, prisežem svojom čašću, izreći će samo jedan od njih.

Voditeljica (Ana Brdarić): Zanima nas i vaš glas. Kakav predsjednik treba Hrvatskoj?