Novosti

Naslov:

Emisija: Kronika dana

Izvor:

Hrvatski Radio 1

Datum:

27/08/2009

Novinar (Željko Tomac): Predsjednički izbori koji nas očekuju za nekoliko mjeseci biti će rekordni po broju kandidata. Kako ističu politički analitičari, poplava kandidata nije neuobičajena, posebno u situaciji kada se niti jedan od njih posebno ne izdvaja kao favorit.

 

Novinarka (Marija Gerbec Njavro): Potencijalnih predsjedničkih kandidata za sada je 15, od toga je 13 najavilo kandidaturu, među kojima su stranački ljudi Josipović, Hebrang, Kain, Pusić, Škare Ožbolt, ali i cijeli niz nestranačkih poput Jurčevića, Tuđmana, Latina ili Mikšića, a tek se očekuje da se o kandidaturi izjasne Nadan Vidošević i Milan Bandić. Svi oni pokušati će postati treći hrvatski predsjednik ili predsjednica i to na izborima koji već sada prema riječima profesora Fakulteta političkih znanosti Bože Skoke, pokazuju da će po svemu biti vrlo zanimljivi.

 

Božo Skoko, profesor na  Fakultetu političkih znanosti: Nakon 10 godina, ovo su ponovo specifični izbori, kada u igri nemamo starog predsjednika iz prvog mandata, prema tome svi na neki način misle da imaju velike šanse i zbog toga se javljaju.

 

Novinarka (Marija Gerbec Njavro): Za sada više pretendenata dolazi iz uvjetno rečeno desno političkog spektra, što na ruku ide naravno lijevom orijentiranim kandidatima, gdje je i manja gužva, ističe Marijana Grbeša iz Fakulteta političkih znanosti.

 

Marijana Grbeša, Fakultet političkih znanosti: Ako računamo ove ljude koji još nisu kandidati, nego potencijalni kandidati, na deskom političkom centru biti će veća gužva i ova priča sa Milanom Bandićem, koji je iz lijeve stranke, a zapravo privlači HDZ-ove birače. Ako hoćete zapravo je to jedan od velikih kurioziteta, ako se Milan Bandić zaista odluči kandidirati. Sve u svemu ova utrka za predsjedničke izbore mislim da su samo upotpuniti u percepciji birače dojam jednog općeg totalnog cirkusa.

 

Novinarka (Marija Gerbec Njavro): Tako će na ovim izborima biti izgleda premašeni i rekord iz 2005. godine, kada smo imali 13 predsjedničkih kandidata. Zato razloge dodaje Skoko može se tražiti i u nedostatku pravog favorita.

 

Božo Skoko, profesor na  Fakultetu političkih znanosti: Sigurno da je Ivo Sanader ostao u politici i da se kandidirao vjerojatno bi bio favorit. U ovom slučaju nemamo favorita, imamo jako puno kandidata koji su uglavnom prosječni.

 

Novinarka (Marija Gerbec Njavro): Tko će među tim kako ističe Skoko prosječnim kandidatima imati najviše šansi pravnici, glazbenik, liječnik, gospodarstvenici, novinar, stranački ili nestranački čovjek politički analitičari za sada nemaju jedinstven odgovor. Sve će ovisiti o dojmu samog kandidata smatra Marijana Grbeša.

 

Marijana Grbeša, Fakultet političkih znanosti: Mislim da će tražiti onoga s kim se mogu identificirati u smislu da će ili  izvući iz ove situacije, pa će im pomoći. Dakle, u tom smislu onda  ide i ova priča o nekakvom čovjeku koji je gospodarski stručnjak ili će to biti čovjek s kojim se oni mogu identificirati dakle,koji je jedan od njih koji nije političar u klasičnom smislu riječi.

 

Novinarka (Marija Gerbec Njavro): Tko će u konačnici ući u utrku za Pantovčak znati će se kada i službeno budu predane kandidature sa potrebnih 10.000 potpisa birača.